Verdraaide details, oftewel over deze website

Het overkomt me telkens weer. Dat verzanden in de details. Het zoeken naar het mooiste plaatje of het uiterste doen om de opmaak perfect te krijgen. Het kost veel tijd. Is het de moeite waard?

Deze website staat nu al ruim 2 weken in de steigers. Terwijl het mij gaat om de inhoud. En toch ben ik erin getrapt en heb ik:

  • in honderden templates gezocht naar de mooiste
  • voor de eerste onderwerpen en pagina’s gezocht naar plaatjes
  • veel tijd gestoken in opmaak en kleur
  • allerlei toeters en bellen toegevoegd die net ter zake doen.

Al met al zat er al vele uren werk in, terwijl er nog geen letter getypt was. Om knettergek van te worden!

Ik realiseer me, na ruim 2 weken ploeteren in de avonduren, dat het niet de goede kant op gaat.

Drie redenen waarom mijn inspanning tot nu toe niet gerechtvaardigd kunnen worden:

Plaatjes en opmaak leiden af. Als een afbeelding of de opmaak niet goed zijn, maar wel prominent aanwezig, dan leiden ze alleen maar af. Ik wil juist in woorden mijn boodschap overbrengen.

Opmaak en kleur zijn tijd gebonden. Je kunt aan een website zien of deze actueel is. Een verouderde website is dodelijk voor de inhoud. Een website moet up to date gehouden worden. Het was van deze blog nu net niet de bedoeling om de opmaak actueel te houden. Liefst besteed ik zo weinig  mogelijk tijd aan opmaak. Dat kan alleen door de opmaak zo basis mogelijk te houden.

Een blog is een blog. Realiseer het doel van je blog. Een blog is hetzelfde als een website, al is er veel overlap en is het onderscheid vaker niet dan wel te maken. Ik wil dit graag zuiver als een blog zien. Deze blog moet gaan over het nuttig besteden van mijn tijd en jou daar deelgenoot van maken. Juist dit geploeter is totaal het verkeerde signaal.

Een product is pas af als er niets meer vanaf gehaald kan worden. Dat geldt zeker voor deze blog. Een te veel aan toeters en bellen leiden alleen maar af.

Bovenstaande in ogenschouw genomen:

  • heb ik gekozen voor de meest minimalistische template die ik kon vinden
  • is de website gewoon helemaal wit met zwarte letters
  • is er een minimum aan pagina’s en draait het vooral om de berichten die ik schrijf
  • zijn plaatjes en afbeeldingen alleen opgenomen in de tekst als ze iets toevoegen

De gekozen template is van Zen Habits. Op deze website geeft Leo Babauta al jaren tips over een minimalistisch leven. Tot op heden neem ik alleen zijn WordPress template over 🙂