week x-26: Hoe oud was jij toen je leerde lopen? 44

Sommige zaken zijn zo gewoon dat we er niet bij nadenken wanneer we ze uitvoeren. Lopen is daar één van. Kun je je voorstellen dat je opnieuw moet leren lopen? Ik niet. Tot ik Ruth ontmoette…

Ik loop mijn hele leven toch al?

Geplaagd door die vervelende kramp in mijn kuiten ging ik steeds minder gaan hardlopen. Ik wilde niets forceren, dus rustig aan. Misschien juist wel daarom kreeg ik ook nog eens last van mijn dij en achillespees in beide benen. Niet bepaald prettig. Ik strompel door het leven. Niet alleen geestelijk, maar nu ook nog eens fysiek.

Mijn marathon ambitie wordt danig op de proef gesteld, sterker nog , het lijkt verder weg dan ooit. Nu ben ik geen beginnende hardloper.  Ik loop mijn hele leven al. Toegegeven, mijn conditie is slecht, want ik beweeg te weinig. Als ik niet oppas zit ik de hele dag achter mijn bureau en ’s avonds op de bank. Dat was ook het hoofdmotief om die marathon te gaan lopen, om van de bank af te komen. Maar goed, hoe kan het dan toch dat ik telkens last van mijn onderstel krijg?

Kloppen de kritieken uit één van mijn vorige berichten dan toch? Is hardlopen slecht voor een mens? In het vorig bericht, waarin ik me afvraag of we wel gemaakt zijn om te lopen,  schreef ik dat we wellicht anders zijn gaan lopen én dat dat juist de slechte manier is. Met nog ongeveer 26 weken te gaan moet ik een oplossing zien te vinden. Ik zoek de oplossing in iets dat heet ‘natural running’ en denk die te vinden als ik op de site van Feetback terecht kom.

Een mens is wel gemaakt om te lopen!

Ons lichaam is gemaakt om te lopen. Onze hele bouw maakt dat we één grote loopmachine zijn. Het juiste gereedschap hebben we dus van nature. Het is dus een kwestie van de juiste techniek. We lopen zoals we lopen doordat we schoenen dragen. Juist als we zonder schoenen gaan lopen, lopen we zoals we dat van naturen doen!

Volgens Ruth Langemeijer, van Feetback in Amsterdam, is het een kwestie van techniek. Ze wil me helpen met het aanleren van de juiste techniek. En liep ik op een zonnige zaterdagmiddag op blote voeten in Amsterdam!

Peter Lammersma en Ruth Langemeijer

Op blote voeten

Dus, daar sta ik dan. 26 weken voor mijn marathon en zonder schoenen. Ruth laat me zien wat het voordeel van barefoot running, zoals het heet, is. Na een berg informatie en training op de ‘plaats’ gaan we een stukje door Amsterdam.  Omdat mijn voeten niet gewend zijn zonder bescherming in de stad te gebruiken moet ik tegen het genadeloze Amsterdams plaveisel beschermen met zogenaamde five fingers. Een soort sok met tenen en een laagje rubber aan de onderkant.

De juiste houding en de ideale pas frequentie, daar gaat het om. Ik leer letterlijk opnieuw lopen. En het voelt geweldig!

Maak je maar geen zorgen om die marathon verzekert Ruth me…