week X-22: Het is je houding die het resultaat bepaald

Zelfs al loop je zelf niet hard, kun je ze nog herkennen. De ploeteraars. Meestal in een joggingpak die de bekende stylist uit het zuiden heeft geïnspireerd. Soms in een trainingspak van zuiver polyester door vaardige kinderhanden in Bangladesh in elkaar gestikt, want lopen is een goedkope sport. In elkaar gezakt, als een mislukte soufflé, draven ze hun rondjes door de wijk. Bij iedere pas zie de pijn op het gezicht. Ik krijg altijd medelijden met die stumpers.

Hardlopen is niet gemakkelijk

De drempel om te gaan hardlopen is laag. Je trekt immers iets van katoen uit de kast, koopt goedkope schoenen in de opruiming en je bent klaar. Niet helemaal. Je zult merken dat je na een paar dagen pijn krijgt in je enkel, achillespees, scheenbeen, knie, kuit, dijbeen, heupen en/of rug. Hardlopen is een vaardigheid die je moet aanleren.

Iedere hardloper vreest wel eens dat hij of zij ook tot de sjokkende categorie behoort. Soms gaat het ook gewoon niet lekker en voelt iedere stap als een lodenlast. Echter, ook veel ervaren hardlopers hebben veel last van blessures. Wellicht concludeer je dan terecht dat hardlopen niet goed voor je is…

In het verleden heb ik veel last van de eerder genoemde problemen gehad. Pas toen mijn oude hardloopschoenen een halfjaar oud waren, dus afgeschreven volgens de fabrikant, had ik geen blaren meer onder mijn voet. Wel  bleef ik last houden van mijn schenen, achillespees en rug. Vooral die rug had ik niet aan mijn hardlopen gerelateerd, tot nu…

Hoe het nu beter gaat

Sinds ik op mijn minimalistische hardloopsloffen loop heb ik geen last meer van de genoemde problemen, dus geen pijnlijke achillespees, maar ook mijn rugpijn is voorbij. Het geheim zit ‘m niet in die sloffen, maar de manier van lopen die je nodig hebt om erop te kunnen lopen zonder demping onder de hiel. Ik zal het werkelijke geheim aan je verklappen:

  • knieën van het slot, dus heel licht gebogen
  • bekken kantelen, is voor mannen even wennen
  • je rug recht zich vanzelf, nog even je schouders naar achter
  • het hele lichaam iets voorover laten hellen, dus niet buigen, en je loopt vanzelf op een barefoot of natural running wijze

Nu moet ik je bekennen dat het gemakkelijker klinkt dan het is. Ik loop nu een paar weken op deze manier. Nadat ik tientalen jaren op de conventionele manier had gelopen. Eigenlijk liep ik hard, zoals ik wandelde. Dat is waar blessures vandaan komen, want dat is geen natuurlijke manier van (hard)lopen – dat is ook de reden dat we schoenen met demping nodig hebben.

De verandering is natuurlijk niet gemakkelijk, geen enkele verandering is dat. Maar de beloning is zoet: ik loop nu blessure vrij! Geloof me, dat is voor het eerst!

Voortgang

Met nog 22 weken te gaan tot de marathon is het me deze week helaas niet gelukt om iedere dag te lopen. Toch weer de prioriteiten anders gelegd…

week-20

Wel heb ik nu het schema van Ruth Langemeijer voltooid. In plaats van 12 heb ik het in 3 weken gedaan. Nu heb ik nog een paar weken te gaan om op te bouwen tot 13 kilometer. Met de veranderende prioriteiten wordt dat nog een hele uitdaging.