Op een slof en een oude hardloopschoen

Je kunt iets op je sloffen doen, terwijl hardloopschoenen vol met demping moeten zitten? Onder het mom van de oude schoenen niet weg te gooien voor je nieuwe hebt, heb ik jaren op mijn oude vertrouwde schoenen de nodige kilometers afgelegd. Nu is het tijd voor nieuwe.

De schoen als compromis

Mijn vader was, net als zijn vader, schoenmaker. Het oude ambacht om schoenen te maken die perfect bij een voet passen. Tegenwoordig doen we het andersom, we zoeken in een enorme berg schoenen naar de meest passende. Altijd een compromis. Met hardloopschoenen is het niet anders.

Nu heb ik eens door de oude boeken van mijn vader gebladerd. Nergens een woord over demping in een schoen. Wel lees ik over de natuurlijke demping in de voet die door verkeerd aangemeten schoeisel te niet gedaan kan worden. Nee, de beste schoen is eigenlijk geen schoen. Lopen op blote voeten, zoals de Schepper het heeft bedoeld.

Op je klompen kunnen aanvoelen

Als kind heb ik altijd moeten aanhoren dat de klomp de beste schoen voor een kindervoet is. Het gaf, volgens mijn ouders, bescherming en laat de voet zelf alle demping verrichten. Ik heb tot groot persoonlijk ongenoegen een tijd klompen gedragen, maar uiteindelijk ben ik er toch van verlost. Dat ongenoegen kwam niet door het gebrek aan comfort, in tegendeel. Nee, je liep gewoon vreselijk voor gek.

Het verschil tussen de visie dat de klomp de beste schoen is en een super geavanceerde hardloopschoen vind ik onbegrijpelijk. Ze dienen een ander doel, dat weet ik ook. Nu ben ik niet het type die bij alles beweerd dat vroeger alles beter was. Maar dit verschil is toch onoverbrugbaar.

Als demping werkelijk zo belangrijk is, waarom hebben de schoenen die ik dagelijks draag, waar ik toch ook wel enkele kilometers per dag op afleg, dan geen demping? Gewoon een dun laagje leer of PU met daaronder een plak rubber of een ander rest product uit de olie industrie. Geloof me, dat geeft geen noemenswaardige demping, zeker niet onder je hak.

Je kunt het op je klompen aanvoelen dat het ergens niet klopt. Maar waar?