Iedere marathon begint met de eerste stap

Na de eerste stap van de marathon komen er nog 27.999. In de voorbereiding zit nog een veelvoud daarvan. Waar begin ik aan?

Marathon

Iedereen weet dat de marathon een hardloopwedstrijd over een afstand van ruim 42 kilometer is. Bij een gemiddelde paslengte van anderhalve meter, zijn dat dus 28 duizend stappen. Het verhaal wil dat de marathon voor het eerst is gelopen in het oude Griekenland. Door een bode die te voet  deze afstand heeft afgelegd.

Dus een Griekse postbode is de grondlegger van de marathon. Dan kan een IT-er, ik dus, dat ook wel. Toch?

De marathon vraagt een enorme fysieke inspanning. Zelf loop ik op dit moment niet verder dan een kilometer of 10. Dus wat ik nu kan, keer 4. Alsjeblieft. Naar het schijnt heeft die postbode in Griekenland, Phidippides, het ook niet overleefd, maar daar zijn de mening nog steeds over verdeeld.

Maar, mijn besluit staat vast. Ik ga een marathon lopen. Ik heb me ingeschreven voor de marathon van Amsterdam, op zondag 18 oktober.

bewijs inschrijving marathon van Amsterdam 2015

Voorbereiding is het halve werk

De meeste mensen zullen een andere volgorde hanteren. Mijn eerste stap was het inschrijven voor de marathon van Amsterdam.

Nu nog een schema. Ik neem contact op met Marga Lesterhuis van AV Zuidwal. Ik ken Marga nog uit de tijd dat ik voor de zoveelste keer had gemeend het hardlopen op te pakken. Een jaar of zeven geleden volgde ik een paar looplessen in zo’n startersklasje. Uiteindelijk ben ik 2 jaar bij de club blijven hangen tot ik er vaker niet dan wel was.

We hebben afgesproken op de atletiekbaan in Huizen. Op een maandagavond na de reguliere training, om kwart over negen. Als ik om de afgesproken tijd het terrein betreed voelt dat toch wel weer erg fijn. Er zijn nog een paar groepen aan het lopen. Heerlijk om naar al die lopers te kijken. Het valt me nu pas op dat ieder op een eigen manier loopt.

“He Peter, wat doe jij hier?” hoor ik achter me. Iemand van mijn oude loopgroep staat achter me. Ik vertel mijn verhaal en dat ik dus de marathon wil gaan lopen. Voor het eerst hoor ik iemand iets positiefs hierover zeggen, want de meeste reacties zijn neutraal tot sterk afwijzend. Deze reactie voelt echter goed, zo op de tweede stap richting mijn marathon.

Als de trainingen voorbij zijn, komt Marga mijn kant op. We praten wat over koetjes en kalfjes, alvorens het onderwerp naar de marathon te verplaatsen. We gaan in het clubhuis zitten met een bekertje thee met een scheutje water om ‘m drinkbaar te maken. Marga heeft een schema voor me. Gebaseerd op mijn 10 kilometer tijd. Nogal complex, maar ik zal er later iets over schrijven.

Ze waarschuwt me uitgebreid dat ik het niet moet onderschatten. Ik moet denken aan voldoende rust tussen de trainingen en mijn voeding. En hoe oud zijn die schoenen die je draagt? Goh, draag je nog Asics? En gaat drie keer lopen in een week wel lukken? Het gaat lukken Marga, let maar op mijn woorden!

Uiteindelijk loop ik terug naar huis. Ruim 1 kilometer. 42 van dit soort stukjes. Ja, dat gaat lukken.