Euraka. Ik weet het doel.

Herstel en inzicht, dat is wat ik had verwacht. Ik heb twee weken niet hardgelopen. Bijna 3 weken geleden schreef ik mijn laatste bericht op deze website.  Wat heeft het me gebracht en waar zal het me brengen?

Rust

Down to earth. Bijna 2 weken heb ik niet hardgelopen. Mijn achillespees heeft weer redelijk normale proporties aangenomen. Met de zwelling is ook de pijn verdwenen. Inmiddels ben ik weer aan het rennen in de ochtend. Het blijft toch heerlijk; op een nuchtere maag een paar kilometers wegtikken. Helaas (voorlopig) niet op de Barefoot schoenen. De conditie is echter ook weer belabberd.

Naast de verplichte rust voor enig lichamelijk herstel was het ook de bedoeling om eens goed na te denken. Waarom wil ik eigenlijk die marathon lopen? Waarom maak ik daar (wel) tijd voor? Waarom heb ik een duidelijk plan gemaakt voor die marathon, maar niet voor de rest van mijn dagelijkse activiteiten?

Inzicht

Gistermorgen kwam ik zo’n ploeteraar tegen. Kromgebogen in z’n prachtige sportkleding. Terwijl ik hem inhaalde heb ik overwogen om ‘m ongevraagd advies te geven. “Til je onderbenen verder op, alsof je je billen wilt aantikken met je hak. Recht je rug, lopers zijn trotse sporters.” Maar, zoals ik in mijn vorig bericht al aangaf, gaat deze blog helemaal niet over het lopen van een marathon. Ik ben niet de hardloopexpert. Ik heb daarom die morgen mijn mond dus ook gehouden en hem enkel “goedemorgen, lekker weertje hè” toegewenst.

En toch wil ik eerlijk tegen je zijn. Deze blog ging al snel wel over hardlopen. Ik zou die marathon immers lopen en dat zou mijn leven veranderen.  Ik wilde altijd al bloggen en hardlopen werd het excuus. Ik zocht een manier om mijn dag te plannen, waarvoor ook het hardlopen werd ingezet. Nu ik me echter realiseer dat ik die marathon dit jaar niet ga lopen, wat blijft er dan over?

Er is zoveel meer. En daarover wil ik je graag vertellen. Graag maak ik je deelgenoot van mijn passies. Waar mijn hart sneller van gaat kloppen…

Hoe begin ik

Als kind heb je het snel door. Als je een ander leuk vind, moet je zorgen dat die ander op de hoogte is van jouw gevoelens voor hem of haar. Durf je er zelf niet op af te stappen, dan ronsel je je beste vriend om de kastanjes uit het vuur te halen.

Je kunt nog zulke geweldige ideeën hebben, als je ze niet deelt zal niemand ooit weten van jouw briljante geest.

Soms is het doel eenvoudig te definiëren. Je wilt die marathon lopen of een afspraakje met dat ene meisje. Niet dat het doel eenvoudig te behalen is, maar er is een doel. En daarmee kun je een plan maken. Ik had een plan voor mijn marathon.

Maar voor heel veel dingen heb ik geen duidelijk einddoel. Laat staan een plan. Want zonder duidelijk doel is het lastig om plannen te definiëren.  Geloof me, ik heb heel wat business plannen opgesteld. Recent nog een plan van 40 kantjes. Voor je het weet bestaat je dag alleen nog uit het maken van plannen. En die verdwijnen allemaal in een prullenbak, vroeg of laat.

Ik las ooit een interview met Kees van Kooten. Hij gaat soms gewoon zitten met een blanco blaadje en dan maar staren naar dat maagdelijke vel. Er komt vanzelf iets, vertelde hij.

Zelf kan ik maanden wachten tot een blog bericht zich compleet heeft genesteld in mijn brein. Niet opportuun, ik weet het, want het gebeurd nooit. Het resultaat? Er gebeurt niets.

Maar eindelijk weet ik het

Eureka! Het grote geheim heeft zich aan mij openbaard. Zoals ik nu ook eindelijk ’t kofschip lijkt te snappen, maar dat geheel terzijde en louter in theorie. Het blijkt helemaal niet moeilijk te zijn. Achteraf gezien lijkt de zoektocht naar het grote doel te grenzen aan pure absurditeit. Wie heeft mij dit wijsgemaakt?

Doel en middel kunnen hetzelfde zijn. That’s it. Meer is er niet. Er is geen groter doel. Echt niet! Ons enig bestaansrecht is het zetten van stappen. Soms moet je gewoon beginnen. Het middel is dan het doel. Wil je een boek schrijven? Begin dan gewoon. Pak een vel papier en begin met schrijven. Je ziet vanzelf wat er gebeurd.

Ik ga beginnen. En ga je vertellen wie ik ben en wat ik denk bij te dragen aan de universum waarin wij allemaal verpozen. In woord en beeld ga ik je meenemen in mijn wereld. Ben je geïnteresseerd? Volg dan. Wil je mee op reis, dan reizen we samen.

Dit is waar de reis begint:

verboden voor onbevoegden