Een mens is niet gemaakt om te lopen

Als je kijkt naar de moeite die het kost om te lopen en het aantal alternatieven die de mensheid heeft bedacht om zich voort te bewegen, dan kun je toch niet anders dan concluderen dat we niet zijn gemaakt om te lopen. Kennelijk hebben we onze benen en voeten alleen maar om van het ene vervoersmiddel naar het andere te bewegen.

Nooit liepen zo veel mensen hard als tegenwoordig. Op ieder moment van de dag kom ik wel iemand tegen die hardloopt. Het is immers toegankelijk en vrijwel iedereen met twee benen kan het.  We hebben alleen maar hardloopschoenen nodig. Schoenen, met veel demping.

Maar hoe kan het toch dat ons onderstel zo prominent aanwezig is? Het is de helft van de lengte van ons lichaam. Waarom hebben we altijd hulpmiddelen nodig om ons voort te bewegen?

Hoe zet je voet neer?

Weet je wat interessant is? Als je kijkt hoe we onze voeten gebruiken. Welk deel van je voet raakt als eerste de grond als je:

 • van een (kleine verhoging) springt
 • achteruit loopt
 • een sprintje trekt
 • onhoorbaar wilt sluipen
 • de trap op of af loopt
 • hinkelt
 • danst
 • touwtje springt
 • op blote voeten over het hete strand loopt

Iedereen die ik het vraag, geeft aan dat de voorvoet als eerste de grond raakt. Dat zou jij toch ook hebben geantwoord?

Kennelijk is het heel gewoon om op je voorvoet te landen en dan pas je hak op de grond te zetten. Maar hoe kan het dan dat we bij het lopen wél eerst de hak op de grond zetten? Heb je wel eens gezien hoe een klein kind loopt? Voorvoet eerst!

En denk nu eens aan een wandeling op blote voeten over een harde ondergrond. Als je van je strandbedje over de boulevard naar een ijsco tent loopt. Als na een paar stappen doen je hakken pijn. Tenzij je dus anders gaat lopen…

Foutje van moeder natuur

Als bij alle manieren van voortbewegen het de voorvoet is waarop we landen. Dan is het toch vreemd dat we bij het wandelen en hardlopen op onze hak landen. De hak, juist een deel van de voet waar geen demping in zit. Dat hoor je ook, “boem boem”. Dat is een foutje van moeder natuur. Een ontwerp fout. Zat de Grote Schepper er toch even goed naast. En mag Darwin zich wat schamen, met z’n evolutie theorie.

Gelukkig biedt de schoenenindustrie ons de helpende hand (of voet, zo je wilt). Onze schoenen zorgen ervoor dat we op onze hak kunnen landen tijdens het lopen. Je weet wel, het enige lichaamsdeel waarop je anders nooit land, omdat er geen demping in zit.

Ze maken het niet alleen mogelijk om op onze hak te landen. Nee, ze nodigen ons uit ertoe uit! Er wordt zo veel demping in schoenen gestopt, dat we niet merken dat lopen een enorme impact op ons lichaam heeft. Tot we op onze blote voeten lopen. We krijgen tot wel 3 keer ons lichaamsgewicht op onze botten en gewrichten. En dat per pas! Als je flink doorloopt, wandelend dus niet rennend,  zijn dat tot wel 120 passen per minuut. Hardlopend wel 160!

Hoe moet het dan wel?

Het kan toch niet waar zijn dat wij al duizenden jaren lopen, maar dat we pas recent kunnen functioneren dankzij alle kunstvezels en restproducten uit de olie industrie. Ik begrijp dat er iets niet klopt. Even de feiten: ik loop als zolang ik me kan herinneren, loop hard op schoenen met (veel) demping, land op mijn hak en heb last van mijn benen. Ik begrijp echter ook dat demping niet natuurlijk is en twijfel nu ook over die haklanding.

Maar ik loop zoals ik loop. Ik loop immers mijn hele leven al. Doen wij het dan allemaal fout? Moet ik iets veranderen?

One thought on “Een mens is niet gemaakt om te lopen”

 1. Chantal says:

  Hi Peter, je hebt helemaal gelijk. Ik liep hier ook tegenaan. Jaren had ik telkens last kuiten of een brandend gevoel in mijn schenen.
  Voor mij was de oplossing om anders te gaan lopen. Ik ben op een natuurlijke manier gaan hardlopen. Sindsdien heb ik geen last meer gehad. Zoek maar eens op chi running of natural running.
  grtjs, Chantal

Comments are closed.