Ze houdt me scherp, mijn eigen Chantal Janzen

Fatima de Moreira Melo, vooral bekend als aantrekkelijke hockeydame, zong tijdens het Televizier Gala een paar jaar terug onverdienstelijk uit volle borst een ‘ode aan de topsport’. ‘Wat kan ze hockeyen, hè?’ zei presentatrice Chantal Janzen vilein tegen een bomvol Carré. Pijnlijk, maar zo gaat dat, als je niet bij je leest blijft.

 

Op mijn kantoor in Hilversum, waar ik net als een aantal zeer uiteenlopende ondernemers mijn brood probeer te verdienen, heb ik ‘m staan: een echte leest. Op de boekenplank, naast de bijbel van Stephen R. Covey. Dat apparaat houdt me scherp, het is mijn eigen Chantal Janzen. En lang heb ik hem genegeerd. Zoals zoveel zzp’ers.

Op een mooie lentedag besloot ik iets voor mezelf te gaan doen. Omdat ik het best goed kan en het leuk vindt stapte ik naar de KvK en schreef me in als softwarebouwer. Lammersma IT Consultant. Een naam die nergens een prijs zal winnen, maar de lading wel dekt. Ik heb dit werk jaren gedaan en doe het nog. Alleen is er links en rechts wat bijgekomen. Maar dat terzijde.

 

Schoenmaker blijf bij je leest

Schoenmaker blijf bij je leest

Zodra een zzp’er zich heeft ingeschreven, denkt hij dat hij alles zelf moet doen. Hij moet ook alles kunnen. Niet alleen zijn eigenlijke werk, maar ook zijn logo bedenken, visitekaartjes ontwikkelen, de boekhouding doen, website bouwen, de afdeling sales bestieren, de marketing in goede banen leiden, baas zijn, medewerker zijn, en ga maar door. De zzp’er denkt dat allemaal ook wel te kunnen. Maar dat kan hij helemaal niet. Hij mist het talent en het kost allemaal gruwelijk veel energie. Zo ben ik ooit begonnen om een website te bouwen voor een project waar ik bij betrokken was, maar hoewel ik het technisch wel kan (ja, kom op zeg, ik ben softwarebouwer) heb ik niet het talent om voor een goede look and feel te zorgen, voor een frisse en aanstekelijke opmaak. En omdat ik opdrachtgever en opdrachtnemer was, kwam ik in conflict met mezelf.

 

De oplossing?

Inhuren.

 

Ja, denkt de zzp’er, ik ben Gekke Gerritje. Uitbesteden kost klauwen met geld. Maar in feite kost zelf doen veel meer geld, goed beschouwd. Penny wise, pound foolish, dat is het. Ik las ‘The Four Hour Workweek’ van Timothy Ferriss. Hij besteedt echt alles uit. Een eye-opener. En het is niet alleen een geldkwestie, het is ook een kwestie van loslaten, van open staan voor kritiek – want je moet wel een goed plan bedenken voor je iets uitbesteedt en de aanbesteder kan het wel eens heel erg oneens zijn met dat plan – en vertrouwen hebben in de mensen om je heen.

Ik kan het nu. Uitbesteden. Wat een last valt er van mijn schouders. De grap is: ik lees managementboeken, kom op netwerkbijeenkomsten, spreek inspirerende ondernemers maar uiteindelijk heeft mijn eigen vriendin de doorslag gegeven. Zij zei: ‘Wat ben je weer kribbig. Besteed eens wat uit.’ Dezelfde dag heb ik mijn gehele boekhouding uitbesteed. Hup, alles over de schutting. Klaar. Want ik wil het niet hebben dat als ik mijn boekhouding zelf doe, de belastingdienst dan tegen me zegt: ‘Wat kan ‘ie softwarebouwen hè, die jongen…’