ik

Hi, mijn naam is Peter Lammersma en ik ben …..

Tja, wat ben ik eigenlijk. Op netwerk borrels, waar ik meestal mijn snor druk, weet ik niet wat ik moet vertellen.

Ben ik ondernemer, ben ik software bouwer, noem ik mijzelf consultant, exploiteer ik een espressobar of help ik zelfstandig professionals met samen werken?

Een gedreven pleitbezorger van gelijke rechten voor zelfstandig ondernemers, doch regelmatig getroffen door keuzestress. Beide zijn de drijfveer van deze website.

De korte versie

Ik ben een en al twijfel. Weet niet wat ik wil. Ik doe over alles te lang. Het zijn de gevolgen van de mogelijkheden die ik als zelfstandig ondernemer heb. Ik kan mijn eigen toekomst bepalen. Ik kan niet alleen kiezen uit alle wegen die door andere zijn geplaveid, maar kan ook mijn eigen wegen creëren.  En met al dat alles ben ik gewoon helemaal klaar. Ik ga op zoek naar een oplossing.

Mijn verwondering ligt bij het hoe en waarom van het zelfstandig ondernemerschap. Volgens zijn er twee kanten aan het ondernemerschap:

  • het persoonlijke of individuele ondernemerschap: het hoe en waarom van wat jij en ik doen
  • het collectief ondernemerschap: het hoe en waarom van wat we samen kunnen doen

en alles wat met bovenstaande verband houdt en kan doen excelleren.

Daarbij ben ik stellig van mening dat zelfstandig ondernemers prima kunnen concurreren met ‘klassieke’ organisaties. Sterker nog, ik durf te beweren dat ze op alle fronten beter zijn, mits de voorwaarden gelijk zijn. En daar wringt vaak de schoen.

De iets langere versie

Als de korte versie te vaag voor je is…

2001

In 2001 nam ik een besluit dat mijn leven voorgoed zou veranderen. Na een aantal jaren, namens werkgevers mijn kunsten bij klanten te hebben vertoond, dacht ik het allemaal ook wel alleen te kunnen. Dus begon ik voor mijzelf; werd een-pitter* of freelancer. Soms een succes, vaak een doolhof van eenzaamheid.

In de periode tussen toen en nu heb ik vele activiteiten ontplooid. Ik ben samenwerkingen aangegaan, heb afscheid genomen, bedrijven gestart en ook bedrijven beëindigd. Bovenal heb ik veel interessante mensen ontmoet.

Ik heb me laten meevoeren op de wind en me soms aan een strohalm vastgeklemd. Want als ik eerlijk mag zijn verdien ik nog steeds mijn geld met dat ene kunstje waar ik jaren voor heb geleerd, automatisering. De meeste andere projecten kosten alleen maar geld. Lang niet alles wat ik doe ik even succesvol. Toch voel ik me en ben ik ondernemer. Nu ik dit schrijf zelfs meer dan ooit.

De weg van een ondernemer gaat niet over rozen. Vaak lijkt het als of ik me beweeg in een landschap van donkere bossen en verraderlijke moerassen. Een misstap kan je onherroepelijk in het moeras doen belanden. Een uitgestoken hand kan hulp betekenen, maar ze kan je ook verder het moeras in sleuren. Op het smalle pad tussen het sompige en het bestendige kun je goed volk tegenkomen, maar kan ook een wolf in schaapskleren blijken.

Vaak voelde ik me een desperado. Roekeloos, balancerend op de smalle lijn tussen ondernemer en hobbyist. Niet alles wat ik deed werd me in dank afgenomen. En toch geloof ik dat het lot van de zelfstandig ondernemer ligt in de keuzes die hij zelf maakt.

2016

Nu, 15 jaar later, is het tijd voor een terugblik. Deze jaren zijn voorbij gevlogen. Ben ik nu echt die succesvolle ondernemer of doe ik nog steeds dat ene kunstje zoals een gemiddeld zzp’er betaamd? Is dit het nu of zit er meer in het vat? Ik denk dat er meer in had gezeten en dat ik er dus ook meer uit kan halen. Graag wil mijn geleerde lessen met je delen. Wellicht komen wij, dus jij en ik, hier beide mee verder.

Ik heb me te vaak niet laten leiden door mijn intuïtie, maar heb het verstand laten kiezen voor de veiligste optie. Te vaak heb ik gekozen om het anderen naar het zin te maken. Ik weet dat ik daarom niet (meer) weet wat mij beweegt in het leven.

Wat ik namelijk heb gezien en ervaren is dat zelfstandig ondernemers paradoxaal zijn. Ze denken alles te kunnen en moeten, maar tegelijkertijd kunnen ze niets. Mits goed georganiseerd kan de zelfstandig ondernemer zich meten met de op klassieke leest geplooide organisaties. Ze kunnen niets omdat hen de kans wordt ontnomen op  een eerlijke concurrentie. Het wordt tijd om daar iets aan te doen…

het beste moment om een boom te planten was 20 jaar geleden, het één na beste moment is nuvast een oude Chinees

Mijn achtergrond

Okee, je bent er nog. Fijn. Even een klein voorstel rondje.

Ooit heb ik een loopbaankeus gemaakt toen ik een jaar of zestien was. Ik wilde iets met computers doen, want dat zou de toekomst zijn. Ik ben de software hoek in gedoken. Als je me nu vraagt wat ik doe, dan antwoord ik “ik maak software**“. Terwijl ik liefst spontaan wil antwoorden dat ik ondernemer ben en met heel mooie bedrijven werk…

Naast mijn software werkzaamheden zijn er namelijk een aantal ondernemingen waar ik aan werk en/of in participeer:

  • UnividualS, een samenwerkingsverband van zelfstandig ondernemers
  • MiX Creative Coworking, flexplekken en coworking spaces in Hilversum
  • Cobra Coffee, een uit de klauwen gelopen hobby in de vorm van een espressobar in Hilversum
  • United Services, een bedrijfje dat draait rond het model van samenwerking van zelfstandig ondernemers

Na mijn informatica opleiding heb ik in 2001 mijn studie bedrijfskunde afgerond. Het is daar waar ik zag hoe organisaties functioneerden en waarom zelfstandig ondernemers de krenten uit de pap laten liggen… en je weet inmiddels wat ik in 2001 deed.

Persoonlijk

Ik hou werk en privé graag gescheiden. Als zelfstandig ondernemer is dat bijna niet mogelijk, maar toch…

Ik woon samen met mijn vriendin en twee katten.

De onvermijdelijke foto…

Peter Lammersma

Waar ik gelopen heb Is van nu af aan een wegAcda en De Munnik

*De term zzp’er bestond in 2001 nog niet, maar eigenlijk is dat wel wat ik bedoel te zeggen. Gewoon freewheelen zonder je zorgen om personeel te hoeven maken.

**Als software bouwer werk ik met een tool met de naam Uniface. Je kent ’t vast niet. Wil je weten wat het is, dan leg ik het je graag eens uit.