Zzp’ers zijn net paarden: je moet ze nooit dwingen

Ooit deed een vriend een managementcursus ‘paarden mennen’. Niet dat het moest, zo vertelde hij laatst, maar omdat het kon. Dat paard moest naar links dus riep hij dat het paard naar links moest. Dat deed het paard mooi niet. Toen ging hij tegen hem schreeuwen dat hij naar links moest. Begon het paard te briesen. Nee, had de cursusleidster gezegd, je moet je arm in zijn beweging mee bewegen, dan gaat hij met je mee.

 

Het was een bijzondere leerzame dag voor mijn goede vriend. Je ziet dit soort dingen ook in de supermarkt. Ouders die – vanuit de hoogte – tegen hun kinderen roepen wat ze (niet) moeten doen. Ze luisteren dan niet. Ze gaan janken. Maar ouders die door hun knieën gaan of liefdevol een handje vastpakken – ouders die dus meebewegen met het kind – hebben veel meer succes.

 

Ik ben ook jarenlang zo de fout in gegaan. Laat me je dit toelichten. Als er iets is wat ik graag wil, dan is het samenwerken met andere zzp’ers. Ik heb daar uitgesproken ideeën over. Ik ben er ook van overtuigd dat dit geweldige gevolgen kan hebben. Zo droom ik er soms van dat ik samen met de zzp’ers met wie ik een ruimte deel een prachtig product in de markt ga zetten. Ik denk dan aan een spetterend magazine. Moet je je voorstellen: we hebben een journalist/tekstschrijver in huis, een graphic designer, een art-director, een opmaker, meerdere fotografen, een marktonderzoeker, een stel IT-techneuten voor de technische ondersteuning en twee dames die voor de opvolging zorgen als er iemand onverhoopt zwanger mocht raken. En o ja, we hebben ook een webbouwer én een filmmaker in de MiX, dus qua online zit het ook wel snor.

Al een tijdje probeer ik de boel bij elkaar te krijgen. Dus om er meer van te maken dan louter het delen van een ruimte. Ik wilde dit te graag en was te gretig. Nu heb ik jaren (geleden) aan karate gedaan. Als je bij karate, net als bij de meeste andere vechtsporten, de aanval opent, loop je kans dat de tegenstander op hardhandige wijze jouw aanval blokkeert met het risico op een blessure of, nog erger, dat de tegenstander je aanval doorziet en toeslaat als jij je beweging inzet. Ben je dus te gretig? Dan is de kans groot om niet te krijgen wat je wilt en met een bloedneus te eindigen. Het kost zoveel energie om mensen te pushen, om ze over de streep proberen te trekken, te dwingen met mijn verhaal mee te gaan. Zzp’ers zijn vaak allergisch voor samenwerkingen. Ja, als je ze vraagt om samen een klus te doen, dan hebben ze er wel oren naar. Maar structureel samenwerken, daar is de zzp’er geen zzp’er voor geworden.

Wil je toch graag je kracht tonen? Werk dan met tegels

Wil je toch graag je kracht tonen? Werk dan met tegels en niet met mensen

Ik geef het niet op, maar ik pak het anders aan. Niet de confrontatie opzoeken, maar meegaan in de beweging van je sparringpartner. Iets afdwingen door de ander te volgen. Net als bij dat paard. Ik pas het principe leading by example toe. Ik laat zien dat het werkt, geef goede voorbeelden.

 

Dus ik zeg niet dat we als collectief een tijdschrift moeten maken. Ik zeg ook niet dat we daar alle mensen voor in huis hebben. Ik let wel heel goed op wat onze journalist zegt als hij door een blaadje neust tijdens de gezamenlijke lunch. Roept hij: ‘Zo’n verhaal zou ik ook wel willen maken’ dan beweeg ik rustig mee. Pols ik hoe hij die wil kan verwezenlijken. Met meebewegen bereik je veel meer. Grote vraag is alleen: waar moet het magazine over gaan? Misschien is dat wel de eerste stap: je legt de opdracht neer bij de MiX. Kijken wie er hier meebeweegt…

3 thoughts on “Zzp’ers zijn net paarden: je moet ze nooit dwingen”

 1. corwin says:

  Peter, ik zie wel brood in een online magazine; een magazine over ‘de spelers in Hilversumse creatieve industrie’. Zie hier op Werf 35 één en ander voorbij komen, maar heb verder weinig zicht op wat er zich verder nog in deze mediastad afspeelt. Waar is dat platform waar Hilversumse creatieven zich presenteren? Waar is het overzicht van alle freelance redacteuren, vormgevers, fotografen, filmers etc. die in Hilversum zijn gevestigd? En waar zijn ze op dit moment mee bezig?

  1. Peter Lammersma says:

   Je hebt helemaal gelijk!

 2. corwin says:

  Hosting wil ik wel verzorgen. Nu nog iemand vinden die zich hiermee bezig wil houden…

Comments are closed.